Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

Arşiv Haziran, 2009


Süheyl Ünver Nakışhanesi artık yok

Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1955 yılına kadar hocalık yapan Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, klasik Türk sanatlarını yeniden diriltmek amacıyla 1957’de Cerrahpaşa Tıp Tarihi Enstitüsü’nde bir atölye kurar. Tezhip, minyatür sanatlarımızın uygulandığı bu atölye bir anlamda Osmanlı nakışhane geleneğini andırır.

Ünver, hat, minyatür, tezhip gibi o dönemlerde gözden düşmüş sanatların hamisi olur. Ahmet Hamdi Tanpınar ölmeden birkaç gün önce karşılaştığı Ünver’e gönül rahatlığıyla “Süheyl, İstanbul sana emanet!” diye seslenir. Bir kültürün üstündeki perdeyi aralayan bu çalışmalar Ünver’in vefat tarihi olan 1986’nın sonuna kadar sürer. Ünver, ölümünden önce nakışhaneyi kızı Gülbün Mesara’ya emanet eder. Kızı, 1988’de devraldığı bu mirası titizlikle koruyarak bugünlere kadar getirir.

Gülbün Mesara babasının bir ekol haline gelen sanat çizgisinden asla sapmaz, ondan devraldığı arşivi ve defterleri gözü gibi korur. 1990’dan sonra Cerrahpaşa Tıp Tarihi Enstitüsü Anabilim Dalı Nakışhanesi ismine Süheyl Ünver eklenir ve nakışhanenin çalışmaları, Mesara’nın başkanlığında sürer. Günümüz klasik sanatlarının pek çok ustası nakışhanede yetişir.

Yazının Devamı »

İSMEK 12. Genel Sergisi

“Dünyanın en büyük el sanatları sergisi” olarak kayıtlara geçen ve artık geleneksel hale gelen Feshane’deki İSMEK Genel Sergileri’nde geçtiğimiz yıl 200 bin İSMEK kursiyerinin binlerce eseri sergilenmiş, yüz binlerce ziyaretçi bu sergiyi görme fırsatı yakalamıştı. 2008 – 2009 eğitim döneminde 6 -14 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 12. Genel Sergi’de de 230 bin kursiyerin binlerce çalışması yer alacak.

Yazının Devamı »