Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

Fuat Başar Ebru Sergisi


Geleneksel Türk ebrusunun son temsilcilerinden Fuat Başar, 30. sanat yılını, küratörlüğünü M. Emin Başar’ın yaptığı sergiyle kutluyor. Sergi 25 Şubat’a kadar Fatih’te Galeri Kalem Güzeli’nde gezilebilir.

Ebru teknesi 30 yıldır çiçek açıyor

Geleneksel Türk ebrusunun son temsilcilerinden Fuat Başar, 30. sanat yılını, Galeri Kalem Güzeli’nde açtığı bir sergiyle kutluyor. Sergideki laleler, battallar, hercai menekşeler, Başar’ın ustalığının örneklerini yansıtıyor.
Hattat ve ebruzen Fuat Başar’ın ebru sergisi şubat sonuna kadar Fatih’te Galeri Kalem Güzeli’nde sanatseverleri bekliyor.

Ölümünün 15. yılında Mustafa Düzgünman Ebrû Sergisi’yle geçtiğimiz yıl açılışını yapan Galeri Kalem Güzeli, bu kez geleneksel Türk ebrusunun önemli isimlerinden Fuat Başar’ın ‘Geleneksel Ebrû Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Geleneksel ebru sanatının son temsilcilerinden ve Mustafa Düzgünman (1920-1990)’ın sayılı talebelerinden olan Fuat Başar, yıllardır Küçükayasofya’daki mütevazı atölyesinde ebru sanatına gönül verenlere yol gösteriyor.

Ebru, gönülden tekneye düşen renklerin ve ebruzenin aşk yolculuğudur. Sanatçı, bu yolda, ilahî güzelliğin sırrını teknesinde yaşar ve tekrarı olmayan eserini mutlak güzelliğe havale eder. Ebruzenin boyası topraktan, fırçası gül dalındandır. Talebe, bir ustanın rahlesinden geçer ve sanatı öğrenir. Sanatçı, renklerin ve damlaların diline tercüman olur teknesinin başında. Eserini, kâğıda nakşeder ve ölümsüzleştirir. ‘Su üzerine nakış atmanın sırrı’ diye tanımlanan ebru, refakatçi olmuştur her dem tezhibe ve hatta. Geleneksel sanatlar, bu sayede birbirini tamamlar ve bakana bir güzellik ve estetik sunar.

Ebru bir aşktır, ebruzen için. Bu sebepten, ebru üstadı Mustafa Düzgünman, ‘Ebruname’sinde şöyle der: ‘Ben ebruya âşık oldum düştüm onun peşine / Leylâ gibi nazlar etti yaramadı işime.’ ‘Ebrunun dünyasına dâhil olanın, bu sanattan ayrılması mümkün değil.’ diyen Fuat Başar da bu aşkın ateşine tutulmuş bir sanatçı. Tıp tahsilini sanat sevdası yüzünden yarıda bırakan Başar, ebrudan önce hat sanatını meşk eylemiş. Erzurum’da yaşadığı yıllarda, yazı ile ilgili kitaplarda ebru örneklerini ve ebrunun yapılışı ile ilgili bilgileri okumakla, ebru macerasında yol almış. Sonra İstanbul’da yaşayan ebru ustası Mustafa Düzgünman ve hattat Hamid Aytaç ile mektuplaşmış. Hat icazetini Hamid Aytaç’tan aldıktan sonra, Mustafa Düzgünman’dan ebru dersleri almaya başlayan Başar, 30 yıldır sanat hayatına devam ediyor.

Geleneğin tekneye yansıması

Aynı zamanda hattat ve şair olan Fuat Başar; ebru sanatında kullanılan malzemeden ortaya konan eserlere kadar geleneksel anlayışı takip eden ‘klasik ebrucular’dan. Sanatçı, ‘klasik’ tabirinin günümüzde çarpıtılarak, ‘eskimiş, köhnemiş, zamanı geçmiş’ manasında ve yanlış olarak kullanıldığını söylüyor. Klasik olanın, tarih boyunca değerini hiçbir zaman kaybetmeyeceğini, kaidelerinin ve estetiğinin oturmuş olduğunu belirtiyor ve ekliyor Başar: “Bir sanatla uğraşıp fazla yol almadan, acemice birtakım uydurma yollara sapılıyor, adına ‘çağdaş yorum’ deniyor.” İlahî güzelliğin sırrının ebrunun arka planında saklı olduğunu söyleyen Başar, geleneksel Türk sanatlarının geleceğinden umutlu ve son dönemlerde bu sanatlara olan ilgiden memnun.

Fuat Başar’ın, otuz yıla yakın tecrübesinin bir yansıması sayılabilecek ebru sergisi, kırk dört eserden oluşuyor. Battallardan hatiplere, lalelerden gelinciklere, karanfillerden papatyalara, hercai menekşelerden sümbüllere geleneğin izinde rengârenk eserler arz-ı endam ediyor galerinin duvarlarında. Murakka üzerine gerdirilerek sergilenen tarz-ı kadim ebrular, zahmetli bir çalışmanın ürünü. Geleneksel bir yöntem olan murakka, birkaç kâğıdın suları aksi yönde üst üste, muhallebi ile yapıştırılmasıyla elde ediliyor. Sergi, bu sayede, Osmanlı nakkaşhane geleneğini hatırlatıyor. ‘Renklerin sudaki raksı’ diye tanımlanabilecek ebru çalışmalarının büyülü dünyasında yol alıyorsunuz eserlere baktıkça. Lalenin kıvrımları, battalın derin renkleri, karanfilin sadeliği, papatyanın masumiyeti, ebru teknesinden kâğıda yansımış, meraklısını bekliyor. Küratörlüğünü M. Emin Başar’ın yaptığı sergi şubat ayı sonuna kadar Fatih’te Galeri Kalem Güzeli’nde gezilebilir. Bilgi için: 0212 524 34 34

Musa İğrek – Zaman

Gönderen 20 Ocak 2007

Kategori : Haberler Henüz yorum yok

Geri izleme | Yorumlar için RSS

Yorumlarınız

You must be logged in to post a comment.