Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

İs Odasının Sırrı


Süleymaniye Camii’nin bir özelliğinin de Mimar Sinan’ın ilk olarak buraya is odası yapması olduğunu kaydeden Sevinç*, yapıldığı dönemde elektrik olmadığı için caminin 275 adet kandil ve bunlara ek olarak mihrabın 2 yanına yerleştirilen dev mumlar ile aydınlatıldığını söyledi.

Mimar Sinan’ın yanan mumlardan çıkan isin camiye zarar vermemesi için orta kapının üstünde bir oda tasarladığını anlatan Sevinç, kandillerden çıkan isin meydana gelen akımla mihrabın aksi yönüne hareket ederek kapının üstünde dışarıya açılan 4 adet küçük pencereden is odasına çekildiğini ifade etti.

Sinan’ın, hava akımının is odası yönüne doğru olmasını sağlamak için camiyi is odası merkezli yaptığını anlatan Sevinç, bu odada biriken isle de mürekkep elde edildiğini kaydederek, ‘’Bu mürekkeple de o günün siyasî, idarî, dinî bütün fermanları yazılıyor. Sebebi ise bütün bu el yazması eserler gibi önemli belgelerde bu mürekkep kullanıldığı zaman herhangi bir akıcı maddenin dökülmesiyle yazılar kaybolmuyor. Kaybolması için illa ki o kâğıdın tahrip olması gerekiyor’’ dedi.

Bunlara ek olarak is odasından caminin içine açılan 2 adet menfez bulunduğunu kaydeden Sevinç, bu menfezlerden bakıldığında birinden sadece cami içindeki ‘’Allah’’ levhasının, diğerinden de ‘’Muhammed’’ yazılı levhanın görüldüğünü belirtti.

Bu durumun da yine ince bir hesapla ayarlandığı ifade eden Sevinç, ‘’Ecdadımız her şeyi gelişigüzel değil, ince hesaplara dayalı olarak yapmış. Çoğu zaman biz bunları incelemekten değil, seyretmekten bile aciz kalıyoruz’’ diye konuştu.

*cami imamı Mehmet Sevinç

Yeni Asya, 15.08.2007 (Haber kısmen alınmıştır)

Gönderen 16 Ağustos 2007

Kategori : Haberler Henüz yorum yok

Geri izleme | Yorumlar için RSS

Yorumlarınız

You must be logged in to post a comment.