Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'ahmet zeki yavaş' ile ilgili yazılar


Hat Sergisi

 

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen Hat Sergisi 15 Ağustos 2011, Pazartesi günü saat 16.00’da Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde ziyarete açılacak.

Yazının Devamı »

Geleneksel İslam Sanatları Sergisi MÜSİAD Fuarı’nda

22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan MÜSİAD Fuarı’nda, Türk el sanatlarına emek vermiş çok önemli sanatçılar Geleneksel İslam Sanatları Sergisi’nde bir araya geliyor.

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (UTESAV) organize ettiği sergiye, Türkiye’nin önde gelen sanatçıları, hat, tezhip, minyatür, çini ve ebru eserleri ile CNR’da gerçekleşecek olan MÜSİAD Fuarında sanatseverlerle buluşacak.

MÜSİAD, düzenlediği organizasyonlarda sanata destek olarak, iş dünyasına sanatsal bir pencere açıyor. 23-26 Ekim tarihleri arasında CNR’da gerçekleşecek serginin açılışını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay birlikte yapacaklar.

Fuar süresince açık olacak olan ve sanat severlerin yoğun ilgi göstermesi beklenen ‘Geleneksel İslam Sanatları Sergisi’nin sanat danışmanı Hülya Erdem, sergide Türkiye’de önde gelen 18 sanatçının çeşitli eserlerle yer alacağını bildirerek şu bilgileri verdi:

Yazının Devamı »

Ahmet Zeki YAVAŞ

1966 Yılında Rize’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize ve İstanbul’da tamamladı. İşletme tahsili yaptı.

1979 yılında merhum hattat Hamit AYTAÇ ile tanışıp bir müddet “nesih hattı”nı meşk etti. Medine-i Münevvere’de ikamet eden merhum Mustafa Necati hocadan iki yıl, hattat Osman ÖZÇAY’dan dört yıl “sülüs” ve “celi sülüs” meşk etti.

İstanbul’daki Türk İslam Sanatları hakkındaki eserleri yakından incelemesi ve hocası Osman Özçay’ın orijinal nüshalarını verdiği merhum Sami Efendi’nin Yeni Cami sebil yazı kalıpları , hattını geliştirmesinde, hat zevki ve ufkunun genişlemesinde vesile oldu.

İlk şahsi sergisini 1997 yılında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde açtı. Bugüne kadar 107 kişisel ve karma sergiye katıldı. Yurt içi ve yurt dışında birçok özel koleksiyonlarda ve müzelerde hat levhaları olup, birçok devlet başkanı adına tuğra yazdı. En son dört yüz sene önce yaprak üzerine yazılan hat sanatını ve zerendût yazı tabir edilen altın yazı çeşidini geliştirdi.

Merkezi İstanbul’da bulunan Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olarak, sanatlarımızın; tarihi geçmişine uygun bir mecrada yönlendirilmesi,geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmalarına ve sanat hayatına devam etmektedir.

Yazının Devamı »