'ali toy' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen Hat Sergisi 15 Ağustos 2011, Pazartesi günü saat 16.00’da Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde ziyarete açılacak.
Üsküdar’daki tarihî Mevlevihane binasında açılan ve ekimde derslere başlayacak vakıfta hattan ebruya, minyatürden tezhibe, ciltten kalem işine on iki sanat dalında kurslar verilecek. Uğur Derman, Hasan Çelebi, Savaş Çevik, Ali Toy, Fuat Başar, Dürdane Ünver, Kaya Üçer, Taner Alakuş gibi usta sanatçıları ilk kez bir araya getirecek vakıf, önümüzdeki iki yıl içerisinde kurulması düşünülen Kandilli Klasik Türk Sanatları Akademisi’nin temelini oluşturuyor. Vakfın başkanı ve aynı zamanda hattat olan Ahmed Zeki Yavaş, “Günümüzde bu sanatlara olan ilgi giderek artarken bu durum beraberinde bazı sorunları da ortaya çıkarıyor. Klasik sanatlarımızda iyi ve güzelin, kalite ve doğrunun ne olduğu hususunda bir karmaşa gözleniyor. Sanatçılarımız arasında oluşturduğumuz tarafsız birliktelikle, bu karmaşayı en aza indirmeyi ve bize bırakılan bu muazzam sanat mirasının idamesini istiyoruz. Sanatkârlarımız ve ekolleri arasında ayrım yapmaksızın, onları maddi manevi alanda desteklemek için böyle bir vakıf kurduk. Bu çalışmalarla geçmişle gelecek arasında köprü kurmayı arzuluyoruz.” diyor. Ocak ayından itibaren çalışmalara başlayan Klasik Türk Sanatları Vakfı, pek çok usta ismi barındırıyor. Hatta; Prof. Dr. Uğur Derman, Hasan Çelebi, Doç. Dr. Savaş Çevik, Mehmet Özçay, Osman Özçay, Davut Bektaş, Ali Toy, Mehmet Memiş; tezhipte Prof. Dr. Çiçek Derman, Arda Çakmak, Fatma Özçay, Ayten Tiryaki, Nilüfer Kurfeyz, Selim Sağlam, Münevver Üçer, Mustafa Çelebi, Serap Bostancı; ebruda Fuat Başar, Mahmut Peşteli; Osmanlıcada Hüsrev Subaşı, Muzaffer Ecevit, Talip Mert; kalem işinde Kaya Üçer; ciltte İslam Seçen; kat’ıda Dürdane Ünver; Müjgan Başköylü; minyatürde Taner Alakuş.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür A.Ş tarafından organize edilen Tarih ve Sanat Buluşmaları, İstanbulluları modern ve geleneksel sanatın ustaları ve ünlü tarihçiler ile Türkiye’nin ilk minyatür parkı Miniaturk’te bir araya getiriyor.
Türkiye, İstanbul ve Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından 105 mimari eserin minyatürlerinin yer aldığı Miniaturk’te “Tarih ve Sanat Buluşmaları” düzenleniyor. Miniaturk”te iki ay sürecek etkinlikte, İstanbullular içinde yaşadıkları kentin tarihini, kültürünü, geleneklerini yakından tanıma fırsatı bulacak, sanat atölyelerinde ebru, minyatür, resim ve fotoğrafın gizemli dünyasını keşfedecekler. Katılımcılar, Haliç kıyısında, Miniatürk’ün eşsiz atmosferinde tarihçiler ve sanatçılarla kültürden sanata, tarihten mimariye kadar birbirinden konularda ilginç sohbetler yapacaklar.
Geleneksel ve modern sanatın buluşma noktası Miniatürk’te Mayıs-Haziran 2008’de Cumartesi günleri Tarih Buluşmaları’nda ünlü tarihçilerimiz bilgi ve deneyimlerini aktaracaklar.