Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'bursa' ile ilgili yazılar


372 yıl sonra Evliyâ Çelebi Bursa’da

Klasik Türk Sanatları Vakfı hocalarından Asiye Kafalıer ve Ayşenur Kadakçı Velioğlu’nun yönetiminde oluşturulan “Sanatımıza Yansıyan Seyyah-ı Âlem Evliyâ Çelebi” koleksiyonu Bursalı sanatseverlerle buluşuyor.

Yazının Devamı »

Bursa Ulu Cami (Bir Hüsn-i Hat Sergisi)

1950 yılında Ulucami’de 105 adet levha bulunmaktadır. Şüphesiz, zamanla bu levhalardan bir kısmının camiden kaldırılması neticesi azalmalar olmuştur. Bugün Ulucami’de taşınabilir nitelikteki levhalar, 1950 senesine göre epeyce eksiktir.

Bursa’nın önemli tarihî eserlerinden ve simgelerinden Ulucami, Yıldırım Bâyezid tarafından Niğbolu zaferinin kazanılması üzerine, elde edilen ganimetle inşa edildi. İnşasına 1396 yılında başlanan cami, 1400 yılında ibadete açıldı. Tipik bir Osmanlı ulu camii tarzı olup, çok kubbeli cami tipinin de gelişmiş bir örneği.

Yazının Devamı »

Bursa Türk-İslam Eserleri Müzesi

İlk Osmanlı medreselerinden olan Yeşil Medrese, Sultaniye Medresesi diye de adlandırılır. 1414-1424 yılları arasında Yeşil külliyesi içinde I. Mehmed’in (Çelebi) emri ile mimar Hacı İvaz tarafından yaptırılmıştır.

Plan itibarıyla Anadolu Selçuklularının açık avlulu (eyvanlı) medreselerinin bir devamıdır. Yapı malzemesi olarak moloz ve kesme taş ile tuğla kullanılmıştır. Yıldız tonoz ile örtülü giriş eyvanından sivri kemerli bir kapı ve revaklı avluya girilir. Avluyu üç taraftan çeviren revaklar sivri kemerli olup, sondaki karşılıklı birer tanesi beşik tonoz, iki yan eyvanın önündekiler çapraz tonoz, diğerleri ise kubbeli tonoz ile örtülüdür. Revaklardaki sütun ve sütun başlıklarının bir kısmı Bizans Devrine aittir. Revakların arkasında 13 medrese odası, iki yan eyvan, tuvalet ve merdiven boşlukları vardır.

Yazının Devamı »