'cami' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
İşyerinden arkadaşlarla yeni yapılmış bir camiye, cuma namazı için gitmiştik. Bütün camilere olduğu gibi, buraya da elektronik ses sistemleri yerleştirilmişti. Cuma namazının farzının son rekâtında tiz bir ses, beynimizi matkap gibi oymaya başladı. İmam, selâm verene kadar cemaat bu dehşetli sese katlanmak mecburiyetinde kalmıştı. Cemaatin huzuru, caminin ses sisteminden kaynaklanan yüksek gürültü sebebiyle bozulmuştu. Yeni yapılmış bir camideki elektronik ses sisteminin zaafiyetini ortaya koyan bu hâdise, zihnimde, ‘Acaba durum eski camilerimizde nasıl?’ sorusunu uyardı. Daha sonra çocuklarımla, müteakip ramazan ayında, tarihî bir camimize teravih kılmaya gittik.Tarihî caminin orijinal mimarisinin seslendirme açısından yeterli olmadığı düşünüldüğünden olacak, modern ses dağıtım sistemi, buraya da monte edilmişti. Kenardaki küçük kubbelerin birinin altına yerleştirilmiş güçlü bir hoparlörden, verilmekte olan vaazı dinliyorduk. Küçük kubbeye büyük bir hoparlör konduğundan hem vaaz, hem de teravih namazı esnasında ciddi bir gürültüye maruz kalmıştık.
İnşaat mühendisliği ve mimarlık, ortak yanları olsa da, aralarında derin farklılıklar bulunan, birbirleriyle teşrik-i mesaiye mecbur iki farklı meslektir. Mühendislikle mimarlığın tatlı ve faydalı bir beraberliği vardır. Mimarî özelliklerin statik kurallara uyması gerekir. Bazen de, yapının göreceği fonksiyonun bir gereği olarak, mühendislikten zor problemleri halletmesi, yapım tekniğinde, malzeme ve dizaynda yeni açılımlar yaparak, mimarın istediği yapıyı ortaya koyması beklenir. Bunun içindir ki, bir yapının proje aşamasında iki meslek sahibinin de imzası istenir.
Parantez içindeki R harfleri çeşmenin aktığını, Z harfleri çeşmenin akmadığını göstermektedir. Verilen ilk sayı çeşmenin yapılış tarihini Hicri olarak, parantez içinde verilen ikinci sayı da Miladi olarak göstermektedir.
Ahırkapı sahilinde Sinanpaşa köşkü harabesi altındaki çeşme…..(Z) 998 (1589)
Ahırkapı Odun iskelesindeki çeşme …..(Z) 1340 (1921)
Ahırkapı feneri ile Sinanpaşa köşkü harebesi arkasındaki çeşme..(Z) 1006 (1597)
Ahırkapı, İshakpaşa camii yakınındaki yeni Saraçane sokağı çeşmesi.(R) 1273 (1856)
Ahırkapı, Otluk kapısı yakınındaki çeşme . . . (R) 1226 (1811)
Akbıyık camii avlusundaki çeşme …..(Z) 1208 (1793)