'cemil meriç' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
Benim neslimden olanlar, yani kafa kağıtlarında altmışların son yılları ile yetmişlerin ilk yılları yazılı olanlar, anarşiyi ilkokul sıralarından seyredip seksenli yılların güdük ve felsefesiz liberalizm havasını yaşayanlar talihsiz nesiller silsilesinin son halkasıdır. Bizler, ahlakçı nasihatlerle ve hayat felsefesi idealizm düsturları üzerine kurulmuş ya da kurdurulmuş, hızlı modernleşme ve gelenekler arasında nasıl bir hayat yaşamalıyız soruları ile cebelleşen bir nesildik. Ancak, ne gidilecek bir yol ne de sarılabilecek , hayatın manasını ve de hayata bakışımızı şekillendirebilecek bir felsefemiz yoktu.
Ders kitaplarının arasına mahrem sevgililerinin resimleri gibi saklayarak evin soba yanan tek odasındaki kış gecelerinin Teksas ve Tommiks’lerini geride bıraktığım ilk mektep yıllarından sonra -ki kendilerini takip eden soluk benizliler yanlış istikamete gitsin diye Apaçilerin atlarının ayaklarına nalları ters çaktıklarını bu vesile ile bilirim- okuduğumu hatırladığım ilk kitap, Peyami Safa’nın 9. Hariciye Koğuşu olmuştu.
Kitabı elime aldığımda önce Kızılderili reisi Oturan Boğa’ya ihanet ettiğim için utandığımı ve bir asker hikâyesi okuyacağımı vehmederken safran boyalı koridorlardan eter kokusu duyarak sükût-ı hayâle uğradığımı hâlâ unutmam. Galiba kitabın adındaki ‘Koğuş’ kelimesinin en masum askerî anlamıyla böyle düşünmüş ve Uşak sokaklarında asker koğuşu hayal eder olmuştum. 9. Hariciye Koğuşu’nu lise yıllarımda yeniden okuduğumda, ben de roman kahramanı gibi hasta yatağındaydım ve ıstıraplarımın ince sızılarında bir haram lezzeti duymuştum.
Program,bu toprakların yetiştirdiği bir mütefekkiri, sadece düşünceleriyle değil, düşünme ve düşünce tarzıyla ele almak düşünme’nin nasılını göstermeyi denemek için yola koyuluyor.
Yer : Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
Tarih : 07 Nisan 2007 Cumartesi Saat: 14:00
Düzenleyen : Dücane Cündioğlu
Etkinlik ücretsizdir.