Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'Hafız Osman' ile ilgili yazılar


Hattat Fahrettin Bilgiç ile Söyleşi

İKİ MUSHAF YAZMIŞ KUR’AN DOSTU
HATTAT FAHRETTİN BİLGİÇ
İLE SÖYLEŞİ

Hattat Mehmet Arif Vural
29 Aralık 2011

Aslen Adıyaman doğumlu bir pir-i fani Hattat Fahrettin Bilgiç. Bu zat iki adet Mushaf yazmış, ikisi de basılmış. Üstelik bu Mushafları yazmak için olmazsa olmaz uzuvlarından birisi olan gözlerinden bir tanesini çok küçük yaşlarda kaybetmesine rağmen.

Bu zatın daha da şaşırtan ve dikkat çeken tarafı, hiçbir hattattan yazı meşk etmemiş olmasına rağmen baskıya elverişli bir seviyede yazıya malik olmasıdır.

İşte bunun gibi birçok imkânsızlıkların ve ibretlik hallerin kendisinde bulunduğu bu pir-i fani, yaşı seksenbeşin üzerinde olan hattatımızı biz hattat arkadaşlar (Mehmet Memiş Hocamız, Tahsin Kurt, Orhan Altuğ, Mithat Topaç ve bendeniz Mehmet Arif Vural) 26 Aralık 2011 Pazartesi günü evinde ziyaret ettik.

Yazının Devamı »

1400. Yılında Kur’an’ın İlk Nüshaları Sergileniyor

Aralarında Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 bin yapraklık Şam Evrakı’nın da bulunduğu 300’den fazla eser bugün ziyarete açıldı. Ülker grubuna bağlı Yıldız Holding ve Antik AŞ’nin sponsorluğunda 1 milyon lira bütçeyle gerçekleştirilen sergi ile bu eserler de ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

Antik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam’ın ‘Mısır’ın elinden kaptıklarını söylediği sergi için Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndeki 100 eser onarıldı. İki bölümde yapılacak serginin ilk bölümünde birçok eser müzenin sergi salonunda çağdaş bir şekilde, özel bir sunumla ziyarete açıldı. İkinci bölümde ise müzenin üst katlarındaki vitrinler Kur’an’lara ayrıldı. Şam Evrakı’nın yanı sıra sergideki bazı nadide eserler arasında Hz. Osman ve Hz. Ali’nin yazdığı Kur’an-ı Kerim’ler, Emevi-Abbasi-Selçuklu-İran-Osmanlı dönemlerine ait elyazması cüzler ve Kur’an-ı Kerim’ler, hat sanatının büyük ustalarından

Yazının Devamı »

Sultanlar da hat sever

İslam dünyasında klasik bir söz vardır: “Kur’an-ı Kerim Mekke’de indi, Mısır’da okundu, fakat İstanbul’da yazıldı” diye… Bu Türklerin güzel yazma yeteneğini ve estetik anlayışını doğrulayan bir anlatımdır aslında.

Okuma ve yazmayı sağlayan harflerin bir araya gelişinden böylesine kapsamlı bir sanatın çıkışı, öncelikle Kur’an-ı Kerim’in en güzel şekliyle yazılı hale getirmek gayretinden doğar. Gerçekten yazının üstatları hep İstanbul’dan çıkar. Silsile ile bugüne ulaşan bu üstadlarımız hâlâ uluslararası yarışmalarda birincilikleri asla elden kaçırmaz. Özellikle İstanbul’un fethinden sonra hat sanatı Osmanlı Devleti’nin idari ve kültürel merkezlerinde yaygınlaşmaya başlar. Hat sanatı Osmanlı zamanında İstanbul’da doruk noktasına ulaşır. Hattatlar direkt padişah emrinde kitaplar yazmakta ya da desteklenmektedir.

Yazının Devamı »

Page 1 of 2
1 2

Sonraki Sayfa »