'Hilye-i Şerif' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
Hilye-i şerif, hilye-i saadet ya da hilye-i nebevi gibi isimlerlede bilinen ve Hz. Peygamber’in fiziksel özelliklerini, karakterini, insâni ve ahlâki niteliklerini anlatan hilyeler gerek İslam edebiyatı gerekse hat ve tezhip sanatlarında önemli bir yere sahiptir. Bu sözlü tasvirler; Hz. Muhammed ile görüşme fırsatı bulamamış kimseler tarafından, Hz. Peygamber’e duydukları özlem ve muhabbetlerini onu görenlerin resim gibi göz önüne gelecek şekilde anlatımlarını dinleyerek gidermişlerdir. Şimdi bu anlamlı eserlerin altmış üç adeti belki de dünyada bir ilk sunumla izlenecek. İslam sanatlarından seçkin örnekleri de koleksiyonunda bulunduran Mehmet Çebi koleksiyonundan seçilmiş olan 63 adet Hilye-i şerif sergilenmekte.
Temelinde Hz. Muhammed’in kutsal vasıflarını anlatan manzum veya nesir türündeki metinlerin, hat sanatının inceliği ile işlenmesinden oluşan Hilye-i Şerif sergisi, İstanbul Nişantaşı’ndaki Antik Sanat Müzayede Evi’nde.
“Şimdiye kadar yapılan en kapsamlı Hilye-i Şerif sergisi” olan sergi Şubat ayı sonuna kadar ziyaret edilebilecek.
Küratörlüğünü Mehmet Çebi’nin yaptığı 32 parçalık serginin hemen hemen tümü büyük ebatlarda eserleri içerirken, hilyelerin pek çoğu, ilk defa yapılan orijinal kompozisyonlardan oluşuyor. Celi Sülüs, Sülüs, Divani, Talik, Nesih hat çeşitleriyle yazılan Hilye-i Şerifler, hattatlar Hasan Çelebi, Cevat Huran, Ali Hüsrevoğlu,