'hollanda' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
‘2007 Mevlânâ Yılı’nda Hollanda’da düzenlenen programlara gösterilen ilgi nedeniyle, etkinlik süresi 2010’a kadar uzatıldı.
Geçtiğimiz yıl Hollanda’da Mevlânâ Rumi Takvimi yayımlanmış, belgesel hazırlanmış, Mevlevilik kursları, tasavvuf musîkisi konserleri gibi etkinlikler gerçekleştirilmişti. Mesnevi‘nin ilk cildi de Flemenkçeye tercüme edilmişti. 2010 yılı sonuna kadar Mesnevi’nin, tamamının Flemenkçeye çevrilmesi planlanıyor. Ayrıca Hollandalı yetkililerin talebi üzerine, Mevlânâ‘nın fikirleri ile Mesnevi’den birlik ve beraberlik mesajları sokaklarda insanlara anlatılacak.
Zaman
Dr. Mehmet Refii Kileci, Osmanlı mirası ebru sanatını yurtdışında tanıtan bir isim. Hollanda’da yaşayan sanatçı, dünyanın farklı bölgelerinde yaptığı gösteriler ve açtığı kurslarla, İslam’ın sanat ve estetik boyutunu sergiliyor.
Sene 1977. Türkiye’nin siyasi ve sosyal çalkantılarla sarsıldığı yıllar. Öğrenci olmanın, okumanın, hele üniversite bitirmenin çok meşakkatli olduğu bir dönem. Bu buhran günlerinin tam göbeğinde, İstanbul’un tarihî Süleymaniye Kütüphanesi’nde bir ebru kursu düzenlenir. Bu kursu ilginç kılan, cumhuriyet döneminde bir ilk olmasıdır. Bir İslam sanatı olarak bilinen, bu coğrafyaya Orta Asya’dan giren; ama Osmanlı’da zirveye çıkan ebru, o yıllarda unutulmaya yüz tutmuştur.
Amsterdam’da camileriyle, türbeleriyle, saraylarıyla, kahvehaneleriyle dört aylığına mini bir İstanbul kuruldu. İstanbul’daki pek çok müzeden Osmanlı kültürünü yansıtan yaklaşık 300 eserin yer aldığı ‘İstanbul: Şehir ve Sultan Sergisi’, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Kraliçe Beatrix ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da katıldığı törenle açıldı.