Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'icazet' ile ilgili yazılar


İcazet Töreni Nedir?

İcazet, genellikle islam sanatları alanında, ustanın talebesine verdiği, bir nevi diplomadır.

Kelime manası olarak izin, ruhsat demek olup, bu izinin resmedildiği belgeye ise icazetname denir. Yani icazetnameler günümüz dilinde, mezuniyet belgesi veya dıploma olarak kullanılır. Bu belgelerin verildiği törenlere ise İcazet Töreni veya İcazetname Töreni denir. Hat sanatında talebenin hocası ile birlikte genelde iki ayrı hocanın daha imzası ve muvafakatı ile icazetname düzenlenir. 

Hakkakzade Mustafa Hilmi

Hakkakzade Mustafa Hilmi Efendi’ye ait örnek bir icazetname

 

Yazının Devamı »

İcâzet (Diploma) Formalitesi

Bir üstâddan ders görmek, yazının usûl ve kaidelerini nazarî ve amelî olarak tahsîl edip, yazdıklarına imzâsını koymaya selâhiyet kazanmak ve bunu resmen tevsîk etmek eskiden âdet idi. İmzâya izin vermeye İcâzet verme, bu salâhiyeti almaya da İcâzet alma tâbir olunurdu ki, bir nevi’ diploma verme ve almak formalitesi demektir.

Bu usûl gereğince, talebe olgunlaşıp imzâ atabilecek bir seviyeye eriştikten sonra hangi yazıları tahsîl etmiş ise ekseriya bir kıt’a bâzen de bir murakka’ (=yazı albümü) veya hilye, yâhut bu gibi bir levha yazar, bir (tez) hazırlar, hocasına verir. Hocası veya hocaları bunu tetkîk ederek talebenin ehliyet derecesini takdîr ve tâyin ettikten sonra, (Resim: 122 ve 123)’de göründüğü üzere, levhanın altına yazarak,

Yazının Devamı »

Ketebe (İmzâ) ve Târih Koyma Şekilleri

Hattatlar, yazıları altına koydukları imzâlarını ekseriyâ Arapça “Bunu yazdı” demek olan kelimesiyle birlikte yazarlar ki, buna Ketebe koymak, Ketebe yazmak, Ketebe atmak, kısaca ketebe derler.

Her yazı nev’ine göre ketebe koymanın husûsî bir şekli vardır. Sülüs, Muhakkak, Reyhânî, Celî ve Müsennâ yazılarda ekseriyâ Rıkaa’ kalemiyle yâni (icâzet) yazısıyla yazarlar ve nokta koymazlar. Ta’lîk’de yine Ta’lîk yazı ile ve asıl kalemin üçte biri kalınlıkta olmasını tercih ederler.

Yazının Devamı »

Page 1 of 2
1 2

Sonraki Sayfa »