'mehmed şefik' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
Hat ve fotoğraf sanatı Dolmabahçe’de buluştu
Hat sanatının önemli isimlerinden Mehmet Şefik Bey’in imza attığı nadide hat eserlerini, fotoğraf sanatı ile tekrar gündeme taşıyan fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz’ün “Sonsuzluk Çekimleri: Mehmed Şefik Bey” sergisi büyük ilgi görüyor. Dolmabahçe Sarayı Depo Müze bölümünde açılan sergide, Gündüz, mimarlık tarihi ve inanç tarihi açısından önemli eserlerden Mehmed Şefik Bey’e ait hat eserlerini fotoğrafik bir bakış ile sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
Fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz, açılışta Bakan Hayati Yazıcı’ya, Mehmed Şefik Bey’in Sultan Abdulmecit Türbesi’nde yer alan hat çalışmasının fotoğrafını hediye etti.
Fotoğraf ve reprodüksiyonlardan oluşan sergide 69 eserin sergilendiğini ifade eden Gündüz, Türk-İslam klasik sanatlarından olan Hat sanatının, Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze çeşitli ekoller oluşturduğunu ve halen yaşatıldığını söyledi.
SULTAN ABDÜLMECİD:
Osmanlı Devleti’nin 31. padişahı olan Sultan Abdülmecid, 1839’la 1861 yılları arasında yaşadı. Hattatlıkla Mahmud Celâleddin Efendi’nin yolundan gitti ve döneminin en iyi sanatkârlarından olan Tahir Efendi’den dersler aldı. Dolmabahçe ve Ortaköy Camileri’ndeki bütün yazıları o yazdı. Bugün müzelerde ve diğer camilerde bugün çok sayıda eseri bulunan Sultan Abdülmecid’in üzerinde ‘Allah’ ve ‘Muhammed’ sözlerinin yeraldığı bu hattı şimdi Topkapı Sarayı’nda muhafaza ediliyor.
MUSTAFA RAKIM
Türk hat sanatının en büyük isimlerinden olan Mustafa Rakım 1757’de Ünye’de doğdu ve 1826’da İstanbul’da öldü. Hatatlığı kendisi gibi önde gelen bir hattat olan ağabeyi İsmail Zühdü Efendi ile Derviş Ali’den öğrendi. Aynı zamanda ressamdı ve Üçüncü Selim’i tahta çıktığı sırada gösteren bir de tablo yapmıştı.