Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'Turgut Cansever' ile ilgili yazılar


Mimar Turgut Cansever Vefat Etti

Türk-İslam Dünyasının önde gelen mimarlarından Turgut Cansever, 89 yaşında İstanbul’da vefat etti. Mimar ve Düşünce Adamı Turgut Cansever’e Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize baş sağlığı diliyoruz.

Hayatı

Turgut Cansever, 1920 yılında Antalya’da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde okuyan Cansever, 1951’de mimarlık bürosu kurdu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden sanat tarihi doktoru ve doçent unvanını alan Cansever, 1959-60 yılında, kuruluşunda bulunduğu Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı ve 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Cansever, 1974-75’te Dünya Bankası İstanbul Metropol Planlama Projesi’ne başkanlık yaptı.

Yazının Devamı »

İslam mimarisinde demokrasi vardı

“Osmanlı toplumunun ortak güzellik değerleri vahşi Batı değerleri ithal edilerek Türk aydınları tarafından tahrip edilmiştir. O yüzden Sinan’ın eserleri toplumdan tecrit edilmiş, taş yığını haline düşürülmüşlerdir.” Bu söz, ‘bilge mimar’ namıyla bilinen Turgut Cansever’in. Mimar Sinan’ı İslam mimarisi ve kültürünün doğru anlaşılmasına vesile olarak gören Cansever, Sinan’ın felsefesini, ‘Mimar Sinan’ isimli kitabında anlattı. Genel olarak İslam mimarisi özelde Sinan’ın eserlerinin demokratik bir yapıda olduğuna dikkat çeken büyük mimar şöyle diyor: “Yapıyı kullanan herkes, kendi yerini tayin ediyor. Bu tam mutlak bir demokratik yapıdır, mimarideki demokrasidir. Yapı emretmiyor, kesin olarak tarafsız bulunuyor.”

Yazının Devamı »

Türk Bezeme Sanatı

Türk Sanat geleneklerinin özünü koruyan, maziden günümüze Türk kültürünün devamını sağlayan ve Türk kimliğini çizen gelenekli sanatlarımızı derinlemesine incelemek, temelinde yatan felsefeyi ve bunun çizgilere, şekillere yansımasını anlamak ve anlatmak, bir manada kendimizi anlamak, millî kimliğimizi tanımak ve tanıtmaktır. Çünkü bir milletin tarihi yaşadığı hayattır. Kültürü ise, kendi tarihi içinde yaşarken edinmiş olduğu inanç ve davranış biçimidir. Bu kültür, sahip olduğu gelenekler ile nesilden nesile aktarılır. Gelenekler aynı zamanda ait olduğu milletlerin kimliğini belirler. İşte bu nedenle geleneksel sanatlar, millî kültürümüzün temel taşlarından biridir.

Yazının Devamı »

Page 1 of 2
1 2

Sonraki Sayfa »