Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

Arşiv Mayıs, 2009


“Oluşum” Tezhip Sergisi

Şifa Toptaş

Toptaş ve öğrencilerinin “Oluşum” adlı tezhip sergisi 25 Mayısa kadar Çemberlitaş Birlik Vakfı´nda gezilebilecek.

Tezhip sanatçısı Şifa Toptaş, tezhip sanatında günümüzde, arşivlerin açılmasıyla, bu sanatın en parlak dönemini yaşandığı 16. yüzyıl dönemi eserlerinin kalitesinde işler yapılabildiğini söyledi.

Şifa Toptaş’ın, Birlik Vakfı ve Şifa Sanat Evi’nden 18 öğrencisiyle hazırladığı “Oluşum” adlı tezhip sergisi ziyarete açıldı.

Bu sanatın Türk kültüründe hep var olan bir sanat olduğunu belirten Toptaş, “Binlerce yıllık geçmişimizde hep süslemeye yönelik, sadece levhalarda da değil, bazı örtülerimizde ve duvarlarımızda, Uygurlar dönemine kadar bazı örneklerine rastlıyoruz. Şuanda kullandığımız bazı motiflere çok eskilerden beri rastlayabiliyoruz. Zaman geçtikçe, dönemler geliştikçe diğer kültürlerin de katılmasıyla genişleyen bir sanat bu” diye konuştu.

Yazının Devamı »

İstanbul-Bostancı Yaz Kursları

Düzenlediği kurslarla pek çok genci ve yetişkini meslek sahibi yapan, hobi amaçlı kurslarıyla da birçok kişinin boş zamanlarını değerlendirmesini sağlayan Bostancı Halk Eğitim’de yaz dönemi için kurs kayıtları başladı. Yaz dönemi kurs kayıtları Bostancı’daki merkez binada devam ediyor.

Bostancı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 2008-2009 Eğitim- Öğretim yılında 58 dalda kurs düzenledi ve yeni kurslar açılmaya devam ediyor. Şu ana kadar 6 bin 300 kursiyerin mezun olduğu kurslar yeni mezunlar vermeye devam ediyor. Boş zamanlarını değerlendirmek, meslek edinmek ya da yabancı dil öğrenmek isteyenler için Bostancı Halk Eğitim Merkezi birçok dalda daha kurs açmayı planlıyor.

Yazının Devamı »

Ebru bir derya, henüz sahile çok uzağım

Ebru sanatçısı Fuat Başar’a göre, içinde yaşadığımız toplumun gerginliğini atabilmesi, ruh sükûnetine erebilmesi için sanat ile meşgul olmasında büyük fayda var.

Çok değil, on-on beş yıl önce ‘ebru sanatı yapıyorum’ dediğiniz zaman karşınızdakine etraflı bir tarif yapmanız şarttı. Detaylar bir tarafa, suyun üzerine çizilen desenlerin o muhteşem eserlere nasıl dönüştüğünü anlatmak çok da kolay değildi. Artık ebru o kadar yaygınlaştı ki ince işlerine vâkıf olmasak da birçoğumuz bu sanat dalıyla ilgili kaba bilgilere sahibiz. Geçmişten günümüze miras ebru sanatı bir dönem unutulmaya yüz tutsa da şimdilerde sadece Türkiye’de değil, çeşitli ülkelerde de icra ediliyor. Şüphesiz bu sanatın üzerindeki kalın tozları silkeleyip tekrar cana gelmesinde usta isimlerin katkısı büyük.

Ebru sanatının günümüze intikalindeki önemli kişilerden biri Fuat Başar. Mustafa Düzgünman, Hattat Hamid Aytaç gibi ustaların rahle-i tedrisinden geçen Başar, genç yaşta memleketini, tıp eğitimini bırakıp ebrunun büyüsünün peşinden İstanbul’a gelmeseydi, kendini teknenin içine bırakıp bin bir desene yelken açmasaydı, muhakkak Türkiye’de ebru sanatının icrasında bir şeyler eksik kalacaktı. Onun Erzurum’dan İstanbul’a ve hat sanatından ebruya

Yazının Devamı »

Page 1 of 3
1 2 3

Sonraki Sayfa »