Arşiv Kasım, 2010
Türk-İslam Sanatları
HAT SANATINDA İCAZET GELENEĞİ
İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) 25 Kasım 2010 Perşembe günü saat: 10.30’da Yıldız Sarayı, Çit Kasrı’nda başlayacak 25. Yönetim Kurulu Toplantısı vesilesiyle, hat sanatında özgü olarak yüzyıllardan beri sürdürülen icazet (hocadan öğrenciye lisans) geleneği çerçevesinde 8’i Türkiye’den olmak üzere 16 hattat için icazet töreni yapılacaktır. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren ve Katar eski Milli Eğitim Bakanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Subaye tarafından açılacak olan törende ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Türkiye’den 16 hat öğrencisine hocaları Hasan Çelebi, Davud Bektaş, Ferhad Kurlu, Mümtaz Seçkin ve Ürdün’den Nassar Mansur tarafından icazetnameleri verilecektir.
Aydın ÇAKIRTAŞ*
Mustafa Es’ad Düzgünman (d. 1920-ö.1990)
“Ebrû san’atında klâsik anlayışa sımsıkı bağlı kalan merhûm Düzgünman, sadece ebrû san’atıyla kalmayıp, “Tarz-ı Kadîm” cildin örneklerini vermiş, tesbihçiliğe ve fotoğrafçılığa merak sarmış, dönemin kıymetli mûsıkîşinaslarından da dînî mûsıkî meşk etmiştir.”
Tarihte yaptıkları pek çok san’atsal ve kültürel etkinliklerinden ötürü kimi san’atkârlar ‘hezârfen'(1) sıfatıyla taltîf edilerek halk nezdinde büyük hüsn-i kabûl görmüşlerdir. Gelenekli san’atlarımızdan ebrûnun, 20. yüzyılın son yarısına damgasını vurmuş üstâdı merhûm Mustafa Es’ad Düzgünman’ın da hezârfenlik yolunda pek çok san’atı nev’î şahsına münhasır bir çizgide cem ettiğini söyleyebiliriz.
“Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr”
“Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır”
Mehmed Şevki Efendi – Meşk Murakkaı 1. Sayfa