Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

Dr. Süheyl Ünver


Tanınmış hattat M. Şevki efendinin (vefatı, 1304/1887) kerimesi oğludur. Pederi Mustafa Enver Bey de Turnuvalı, resim yapan Hacı Mehmed efendinin torunudur.

1915 de Tıp Fakültesine girmiş ve 1921 de mezun olmuştur. Ayrıca, 1916 da yueni açılmış bulunan (Medresetül Hattatin)in, tezhip ve ebru kısmına yazılmıştır. Irsî kabiliyeti ile bu san’atı, müzeler ve kütüphanelerdeki eserler üzerinde de çalışarak ilerletmiş ve 1923 de, eski usul üzere icazet “Diploma” almıştır.

1936-1955 yılları arasında, Güzel Sanatlar Akademisi Şefliğinde, 19 sene bulundum, sonra çekildim. Lâkin çalışmalarımı T.K. Sarayında, Akademide ve Türk Tıp Tarihi Enstitüsünde kurduğum atölyelerime bağladım, halen de tezhip ve minyatür öğretimine, haftada bir gün olarak devam etmekteyim.

Doğum Tarihi, İstanbul 1898 dir.

Not:Makale eski bir yazıdan alınmıştır.

Gönderen 11 Şubat 2008

Kategori : Minyatür Sanatı,Tezhip Sanatı Henüz yorum yok

Geri izleme | Yorumlar için RSS

Yorumlarınız

You must be logged in to post a comment.