Emin Barın koleksiyonu müzayedeye çıkıyor
Hattat, cilt sanatçısı ve tasarımcı Emin Barın’ın ailesi, usta sanatçının iki yüz parçadan oluşan muhteşem koleksiyonunu kasım ayında Portakal Müzayede Evi’nde satışa çıkarıyor. Yıllardır bekleyen bu koleksiyonun tümden satın alınıp sergilenmesi ise ailenin en büyük isteği.
‘Bir yazı sevdalısı’ olarak anıldı hattat, cilt sanatçısı ve tasarımcı Emin Barın (1913-1987). Şeyh Hamdullah’tan Ahmed Karahisarî’ye, Hafız Osman’dan Necmeddin Okyay’a, oradan Kâmil Akdik’e uzanan görkemli gelenekten el alarak hat sanatına modern yaklaşımlar getirdi. Sanatçılığının yanında aynı zamanda çok iyi bir koleksiyonerdi. Ferid Edgü, Emin Barın’ın o zengin koleksiyonunu şöyle anlatır: “Onun, hat sanatı koleksiyonu bir sanatçı koleksiyonuydu. Hattatların en güzel yazılarındanen anlamlı yazılarını bir araya getirmişti. Bu koleksiyon başlı başına, sözcüğün her anlamında bir okuldu. Ve bu okul işlevini, uzun yıllar yerine getirdi.”
Emin Barın’ın Çemberlitaş’taki atölyesinde ilk asıldığı gün gibi arzı endam eden birbirinden güzel besmeleler, levhalar, kıt’alar, ayetler, hadis-i şerifler, kelam-ı kibarlar ve beyitler hâlâ ihtişamını koruyor. Sanki atölyenin bir yerinden usta hattat Emin Barın çıkıp da sizinle konuşacakmışçasına her şey çok canlı, lakin bir o kadar sessiz. Usta sanatçının oğlu Tevfik Barın, aile olarak bu sessizliğin bozulmasını istiyor. Çünkü Emin Barın’ın bu muhteşem koleksiyonuna çok az insan ulaşabiliyor. Bu yüzden Barın’ın ailesi 23 Kasım’da Portakal Müzayede Evi’nde, Barın’ın yıllardır bekleyen koleksiyonunu müzayedeye çıkarma kararı aldı.
Yazı ve hattat yelpazesinin çok geniş olduğu bu koleksiyonun topluca alınıp bir yerde sergilenmesini arzu ettiklerini söyleyen Tevfik Barın, “Babamın yakın dostu Şevket Rado’nun koleksiyonu geçtiğimiz aylarda müzayedeye çıktı ve çok büyük ilgi gördü. Emin Barın’ın ailesi olarak bu eserlerin daha çok kişiye ulaşması için biz de böyle bir girişimde bulunduk. Yıllardır en büyük üzüntümüz yaklaşık 200 parçadan oluşan bu koleksiyondan kimsenin faydalanamıyor olmasıydı. Ama şimdi düzenlenecek müzayede ile Emin Barın Hat Koleksiyonu yeni sahiplerine kavuşacak.” diyor.
Şeyh Hamdullah’tan Hâfız Osman’a, Kâmil Akdik’ten Hulûsi Efendi’ye pek çok usta hattatın eserinin yanı sıra Emin Barın’ın kendi eserlerinden oluşan iki yüz parçalık bir koleksiyon bulunuyor. Barın’ın ailesi, bu koleksiyonu Emin Barın adına kurmayı düşündükleri müzede sergileme arzusunda. Emin Barın’ın yazı dünyasında sessizce bekleyenler bu kadar değil. Halihazırda Prof. Dr. Uğur Derman’ın Emin Barın kitabı da basılmayı bekliyor. Tevfik Barın, bu kitapların özel kurumların desteğiyle yayımlanabileceğini söylüyor.
Emin Barın koleksiyonu, geçtiğimiz aylarda yine Portakal Müzayede Evi tarafından düzenlenen Şevket Rado Koleksiyonu gibi ses getireceğe benziyor. Zira pek çok koleksiyoner ve hat sanatçısı bu büyük hazineden haberdardı.
‘Dileğim koleksiyonun tek bir yere gitmesi’
Dr. Süleyman Berk: Emin Barın hocanın koleksiyonunda, Şeyh Hamdullah’tan Hâfız Osman’a, Kâmil Akdik’ten Hulûsi Efendi’ye kadar birçok güzîde hat sanatkârının eseri bulunuyor. Azımsanmayacak sayıda da hat malzemesi yer alıyor. Gönül ister ki, hoca adına bir müze kurulsun ve burada hem koleksiyonu hem de kendi eserleri sergilensin. Dileğim, koleksiyonun parçalanmadan tek bir yere gitmesi ve sergilenmesi.
‘Artık böyle bir koleksiyonu oluşturmak çok zor’
Prof. Dr. Savaş Çevik: Emin Barın’ın çok güzel ve değerli bir koleksiyonu var. Bu eserlerin müzayedeye çıkacak olması güzel bir düşünce. Bir müzenin kurulma fikri de çok isabetli. Koleksiyon açılırsa hiç olmazsa insanların seyrine çıkmış olur ve kapalı kapılar arasında duran bu eserler daha çok insana ulaşır. Zira böyle bir koleksiyonu oluşturmak artık çok zor.
Musa İğrek – Zaman Gazetesi
Gönderen KalemGuzeli 27 Ekim 2008
Kategori : Haberler Henüz yorum yok