Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'Ali Alparslan' ile ilgili yazılar


Maarifsiz Millet Yaşamaz

Maarifsiz millet yaşamaz.

Hattat: Necmeddin Okyay

Yazının Devamı »

Ali Toy

Hattat – Mimar, 1960 Kütahya – Tavşanlı’da dünyaya geldi. 1977 Tavşanlı Tunçbilek Lisesi, 1988 İTÜ Mimarlık Fakültesi ve 1992 Röleve Restorasyon mezuniyeti ile eğitimini tamamlayan sanatçı, Prof.Dr. Ali Alparslan’dan hat icazeti aldı. Talik, divani, rika stillerinde eser veren sanatçı yurtiçinde ve yurtdışında bir çok sergiye katılarak, uluslararası 3 yarışmada 5 ödül kazandı.

Ali Toy, mimarlık ve restorasyon mesleğinin yanısıra, hat çalışmalarını da sürdürmektedir.

Yazının Devamı »

Hat’tın Ustaları

SULTAN ABDÜLMECİD:

Osmanlı Devleti’nin 31. padişahı olan Sultan Abdülmecid, 1839’la 1861 yılları arasında yaşadı. Hattatlıkla Mahmud Celâleddin Efendi’nin yolundan gitti ve döneminin en iyi sanatkârlarından olan Tahir Efendi’den dersler aldı. Dolmabahçe ve Ortaköy Camileri’ndeki bütün yazıları o yazdı. Bugün müzelerde ve diğer camilerde bugün çok sayıda eseri bulunan Sultan Abdülmecid’in üzerinde ‘Allah’ ve ‘Muhammed’ sözlerinin yeraldığı bu hattı şimdi Topkapı Sarayı’nda muhafaza ediliyor.

MUSTAFA RAKIM

Türk hat sanatının en büyük isimlerinden olan Mustafa Rakım 1757’de Ünye’de doğdu ve 1826’da İstanbul’da öldü. Hatatlığı kendisi gibi önde gelen bir hattat olan ağabeyi İsmail Zühdü Efendi ile Derviş Ali’den öğrendi. Aynı zamanda ressamdı ve Üçüncü Selim’i tahta çıktığı sırada gösteren bir de tablo yapmıştı.

Yazının Devamı »

Page 1 of 2
1 2

Sonraki Sayfa »