Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'Hatice Aksu' ile ilgili yazılar


Kılıçali Paşa Camii Süslemeleri Semineri

Osmanlı Süsleme Sanatı Seminerleri

Tezhip sanatçısı Dr. Hatice Aksu “Kılıçali Paşa Camii Süslemeleri” hakkında seminer düzenleyecektir. Dr. Hatice Aksu Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı’ndan 1989 yılında mezun oldu. Rumi Motifinin Orta Asya ve Ön Asya’daki kökeni üzerine araştırma yapan sanatçı, Anadolu’da gerçekleştirdiği çalışmalarda da geleneksel süsleme sanatlarının Selçuklu dönemi mimari eserlerinde kullanılma biçimlerini incelemiştir.

Tarih:06 Aralık 2008 Cumartesi Saat: 16:00
Düzenleyen:Hatice Aksu
Yer:Gençlik ve Spor Müdürlüğü Konferans Salonu
Adres: Eski Fatih evlendirme dairesi Saraçhane – Eminönü/İstanbul
Etkinlik ücretsizdir.

Yazının Devamı »

Türk Çini Sanatı

Çini DuvarGeleneksel Türk Sanatlarından olan çini, genellikle mimari yapıların, cami, köşk. saray, çeşme, türbe ve benzeri yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik ürünüdür. Çinilerimiz tür olarak ikiye ayrılır.

1- Duvar çinileri, batılıları Tile-Art dedikleri bu türe eskilerimiz Kaşi demişlerdir.

2. Evani denilen bu tür tabak, vazo, kupa, kase, sürahi, bardak ve benzeri seramik ürünlerinden oluşmaktadır. Bu türe halen kullanma seramikleri demekteyiz.

Yazının Devamı »

Türk Tezhip Sanatında Süsleme Unsurları

Süsleme insanlık tarihinin herhangi bir noktasında ve kültür çevresinde görülebilmektedir. İlk çağlardan itibaren topluluklar halinde yaşayan insanların temel eğilimlerinden biri olan süsleme, mağara duvarlarında veya kayalar üzerinde görülmeye başlar. Çiziliş amaçları ne olursa olsun bu tutum insanların sosyal ihtiyaçlarından biri olarak görülmektedir.İnsan topluluklarının zaman içerisinde toplum, boy ve ulus olma sürecini yakalamaları,süslemeyi ülkelerin milli karakterlerini taşıyan, o ülke insanlarının kendine has zevk ve duygularının şekillenmesi olarak ortaya çıkar.

Yazının Devamı »

Page 1 of 2
1 2

Sonraki Sayfa »