Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'ircica' ile ilgili yazılar


Hat Sergisi

 

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen Hat Sergisi 15 Ağustos 2011, Pazartesi günü saat 16.00’da Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde ziyarete açılacak.

Yazının Devamı »

Uluslararası Kadın Hattatlar Sempozyumu ve İcazet Töreni

İstanbul, 5-6 Haziran 2010’da farklı ülkelerden kadın hat sanatkârlarının eser ve görüşlerine ev sahipliği yapıyor. Açılışı Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak olan Sempozyumla, hat sanatına gönül vermiş kadın sanatkarların isim ve eserlerinin daha geniş kitlelere duyurulması amaçlanıyor.

İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi IRCICA tarafından düzenlenen sempozyum vesilesiyle birçok ülkeden klasik hat sanatıyla meşgul kadın hattatlar bir araya gelerek eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunma imkânı bulacaklar. Geçmişte ve bugün kadın hattatların bu sanata yaptıkları katkılar ve ortaya koydukları eserler sempozyumda değerlendirilecek, farklı ülkelerden gelen hattatların çalışma ve uygulama teknikleri, hat atölyesi yoluyla sanatseverlerle buluşturulacaktır. Böylelikle günümüz kadın hattatları bir araya gelerek hat sanatına dair mevcut durumu ve meseleleri tartışma imkânı da bulacaklardır.

Yazının Devamı »

“Kağıt Bahçesi” Safiye Morçay Gülen Katı’ Sergisi

“Kağıt Bahçesi” Safiye Morçay GülenSafiye Morçay Gülen’in “Kağıt Bahçesi” adlı katı’ sergisi 21 Mayıs Cuma günü ziyarete açılacak.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) düzenlediği sergi, 21 Mayıs 2010 Cuma günü saat 18.00’de Yıldız Sarayı, Çit Kasrı’nda sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

60 eserden oluşan sergi 21 Mayıs – 2 Haziran 2010 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Sözlük anlamı kesmek olan katı’, kağıt ve deri üzerine çizilmiş yazı, motif veya şekillerin oyulup başka bir kağıda yapıştırılması suretiyle gerçekleştirilen bir sanattır. İki bin yıllık bir geçmişi olan kağıt oyma sanatı, uzun işlemler ve ince bir işçilik gerektirmektedir. Osmanlı kitap sanatları arasında özel bir yere sahip olan bu sanatla geçmişte, Osmanlı bahçe zevkini yansıtan eşsiz eserler meydana getirilmiştir. Diğer klasik sanatlarımız gibi en parlak dönemini Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşayan kağıt oymacılığı, 19. yüzyıl başına kadar varlığını sürdürmüştür. Şeyh Muhammed Dost Katı’, Efşancı (Oymacı) Mehmed, Bursalı Fahri, Gazneli Mahmud gibi önemli temsilcileri olan katı’ sanatı, günümüz sanatçıları tarafından yeniden canlandırılmaktadır.

Yazının Devamı »

Page 1 of 3
1 2 3

Sonraki Sayfa »