Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'kemal batanay' ile ilgili yazılar


Sanatta hezarfen, insaniyette kâmil

Biz Türklerin, hepimizin mâlumu bulunan arkeoloji ilmine yeni bir alt şube açmak ihtiyâcı var; aramızda hızla seyrelen ve nâdirleşen güzel insan tiplerini tanımak, keşfetmek, gömüldükleri nisyân mevkiinden kurtarmak ve onları yeniden kendimize -amma hassaten gençliğe- tekrarlanası bir numûne edinmek için yeni bir ilmi disiplin geliştirmeliyiz.

Hattatlığına ilâveten hatt sanatı ile ilgili eserlerinden tanıdığımız Muhittin Serin, geçenlerde adını henüz koyamadığımız bu disipline, kelimenin bütün boyutlarıyla şâheser bir katkıda bulundu: “Kemal Batanay, Bestekâr, Tanburi, Hattat, Hâfız” şâheseri Kubbealtı Neşriyatı tarafından büyük titizlik ve feragatla yayınlandı.

Yazının Devamı »

Hat üstatlarını Batılı ressamlar kadar tanıyamadık

Prof.Dr. Muhittin Serin: Hat üstatlarını Batılı ressamlar kadar tanıyamadık

Modern resmin öncülerinden Picasso’nun ‘Benim resimde varmak istediğim son noktayı İslam yazısı çoktan bulmuş.’ dediği rivayet edilir.

Prof. Dr. Muhittin Serin, Picasso’nun yıllar önce güzelliğinden etkilendiği, hüsnü hat ile ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Türk-İslam sanatları tarihi profesörü ve aynı zamanda hattat olan Serin, ‘Bizim de Picasso’larımız, Rodin’lerimiz var.’ diyerek, Şeyh Hamdullah, Hafız Osman, Şevki Efendi ve Mustafa Rakım gibi önemli hattatları gösteriyor. Serin, çağımızın büyük ustalarından Kemal Batanay’dan tâlik usulde icazetli ve 30 yıldır hat sanatıyla meşgul. Geçtiğimiz günlerde Batanay’ın çok yönlü hayatını ve hat sanatındaki serüvenini anlatan “Kemal Batanay, Bestekâr, Tambûrî, Hattat, Hafız” adlı kitabı yayımlanan Muhittin Serin ile ‘Türk Hat Üstadları’ serisini ve hat sanatını konuştuk.

Yazının Devamı »

Hüseyin Gündüz

1960’ta Kayseri’de doğan sanatçı, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Halen Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi son sınıfına, ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Hat Bölümü’ne ve Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki tezhip ve kalem işleri derslerine devam etmektedir.

Hüsn-ü Hat sanatına karşı ilgisi 1975’te ilk talik, rik’a ve nesih hocası Muhiddin Serin’in teşviki ile başladı. Aynı yıl rahmetli hocası Hamid Aytaç’tan Sülüs ve Nesih hatlarını meşkederek 1980’de icazetnamesini aldı. Bu arada Rahmetli Kemal Batanay’dan talik meşketti. Son birkaç yıldır, Mahmut Öncü’nün hat derslerine devam etmektedir.

Yazının Devamı »