Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'Müjgan Başköylü' ile ilgili yazılar


“Kağıt Bahçesi” Safiye Morçay Gülen Katı’ Sergisi

“Kağıt Bahçesi” Safiye Morçay GülenSafiye Morçay Gülen’in “Kağıt Bahçesi” adlı katı’ sergisi 21 Mayıs Cuma günü ziyarete açılacak.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) düzenlediği sergi, 21 Mayıs 2010 Cuma günü saat 18.00’de Yıldız Sarayı, Çit Kasrı’nda sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

60 eserden oluşan sergi 21 Mayıs – 2 Haziran 2010 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Sözlük anlamı kesmek olan katı’, kağıt ve deri üzerine çizilmiş yazı, motif veya şekillerin oyulup başka bir kağıda yapıştırılması suretiyle gerçekleştirilen bir sanattır. İki bin yıllık bir geçmişi olan kağıt oyma sanatı, uzun işlemler ve ince bir işçilik gerektirmektedir. Osmanlı kitap sanatları arasında özel bir yere sahip olan bu sanatla geçmişte, Osmanlı bahçe zevkini yansıtan eşsiz eserler meydana getirilmiştir. Diğer klasik sanatlarımız gibi en parlak dönemini Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşayan kağıt oymacılığı, 19. yüzyıl başına kadar varlığını sürdürmüştür. Şeyh Muhammed Dost Katı’, Efşancı (Oymacı) Mehmed, Bursalı Fahri, Gazneli Mahmud gibi önemli temsilcileri olan katı’ sanatı, günümüz sanatçıları tarafından yeniden canlandırılmaktadır.

Yazının Devamı »

Klasik Sanatlarımız Tek Çatı Altında

Üsküdar’daki tarihî Mevlevihane binasında açılan ve ekimde derslere başlayacak vakıfta hattan ebruya, minyatürden tezhibe, ciltten kalem işine on iki sanat dalında kurslar verilecek. Uğur Derman, Hasan Çelebi, Savaş Çevik, Ali Toy, Fuat Başar, Dürdane Ünver, Kaya Üçer, Taner Alakuş gibi usta sanatçıları ilk kez bir araya getirecek vakıf, önümüzdeki iki yıl içerisinde kurulması düşünülen Kandilli Klasik Türk Sanatları Akademisi’nin temelini oluşturuyor. Vakfın başkanı ve aynı zamanda hattat olan Ahmed Zeki Yavaş, “Günümüzde bu sanatlara olan ilgi giderek artarken bu durum beraberinde bazı sorunları da ortaya çıkarıyor. Klasik sanatlarımızda iyi ve güzelin, kalite ve doğrunun ne olduğu hususunda bir karmaşa gözleniyor. Sanatçılarımız arasında oluşturduğumuz tarafsız birliktelikle, bu karmaşayı en aza indirmeyi ve bize bırakılan bu muazzam sanat mirasının idamesini istiyoruz. Sanatkârlarımız ve ekolleri arasında ayrım yapmaksızın, onları maddi manevi alanda desteklemek için böyle bir vakıf kurduk. Bu çalışmalarla geçmişle gelecek arasında köprü kurmayı arzuluyoruz.” diyor. Ocak ayından itibaren çalışmalara başlayan Klasik Türk Sanatları Vakfı, pek çok usta ismi barındırıyor. Hatta; Prof. Dr. Uğur Derman, Hasan Çelebi, Doç. Dr. Savaş Çevik, Mehmet Özçay, Osman Özçay, Davut Bektaş, Ali Toy, Mehmet Memiş; tezhipte Prof. Dr. Çiçek Derman, Arda Çakmak, Fatma Özçay, Ayten Tiryaki, Nilüfer Kurfeyz, Selim Sağlam, Münevver Üçer, Mustafa Çelebi, Serap Bostancı; ebruda Fuat Başar, Mahmut Peşteli; Osmanlıcada Hüsrev Subaşı, Muzaffer Ecevit, Talip Mert; kalem işinde Kaya Üçer; ciltte İslam Seçen; kat’ıda Dürdane Ünver; Müjgan Başköylü; minyatürde Taner Alakuş.

Yazının Devamı »