Kalem Güzeli

Türk-İslam Sanatları

'mustafa düzgünman' ile ilgili yazılar


Ebrû Üstâdı Mustafa Es’ad Düzgünman’ı Yâd Etmek

Aydın ÇAKIRTAŞ*

Mustafa Es’ad Düzgünman (d. 1920-ö.1990)

“Ebrû san’atında klâsik anlayışa sımsıkı bağlı kalan merhûm Düzgünman, sadece ebrû san’atıyla kalmayıp, “Tarz-ı Kadîm” cildin örneklerini vermiş, tesbihçiliğe ve fotoğrafçılığa merak sarmış, dönemin kıymetli mûsıkîşinaslarından da dînî mûsıkî meşk etmiştir.”

Tarihte yaptıkları pek çok san’atsal ve kültürel etkinliklerinden ötürü kimi san’atkârlar ‘hezârfen'(1) sıfatıyla taltîf edilerek halk nezdinde büyük hüsn-i kabûl görmüşlerdir. Gelenekli san’atlarımızdan ebrûnun, 20. yüzyılın son yarısına damgasını vurmuş üstâdı merhûm Mustafa Es’ad Düzgünman’ın da hezârfenlik yolunda pek çok san’atı nev’î şahsına münhasır bir çizgide cem ettiğini söyleyebiliriz.

Yazının Devamı »

Sergi: ‘Türk Ebrusunda Düzgünman Ekolü’

Klasik Türk ebrusunun büyük ustası Mustafa Düzgünman ile öğrencilerinin eserleri, Yenicami Hünkâr Kasrı’nda açılacak ‘Türk Ebrusunda Düzgünman Ekolü’ adlı sergide bir araya geliyor. Ebru sanatını genç nesle tanıtmayı amaçlayan sergiye atölye çalışmaları da eşlik edecek.

Mustafa Düzgünman (1920-1990), Türk ebrusunun en büyük sanatkârlarından. Sanatını annesinin dayısı hattat Necmettin Okyay’dan öğrendi. Toprak boyalar, at kılından fırçalar ve sığır ödü gibi geleneksel malzemelerle klasik tarzda eserler verdi. Hocasından gördüğü sanat anlayışını hiç değiştirmeden talebelerine aktardı. Bu anlayış, yarın Yenicami Hünkar Kasrı’nda açılacak “Türk Ebrusunda Düzgünman Ekolü!” adlı sergi ile genç nesle tanıtılacak.

Yazının Devamı »

Sadreddin Özçimi: Hâlâ kendime ebrucu diyemiyorum

Sadreddin ÖzçimiKlasik Türk ebru geleneğinin ‘sahih’ temsilcilerinden Sadreddin Özçimi, yeni sergisiyle ebru sanatına bir basamak daha atlattı.

Osmanlı’nın usta nakkaşı Levni’nin insan portrelerinden on sekiz minyatürü ‘akkâse’ ebru tekniği ile su üstünde çalışan Özçimi, daha önce pek denenmeyen bu teknikle ebru adına yeni bir kapı araladı. Taksim Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışına katılan klasik sanatların usta isimleri Niyazi Sayın, Uğur Derman, Alpaslan Babaoğlu ve Fuat Başar da Özçimi’nin yeni eserlerini takdirle karşıladı. Ebrunun kimliğine zarar vermeden farklı eserler hazırladığını söyleyen Özçimi, “Ortaya çıkan bu minyatür serisi umut ediyorum ki hem Türk medeniyeti hem de sanat tarihi adına faydalı olacak. Çok olumlu tepkiler aldım. Bu destek haklı olarak kolay kolay beğenmeyen hocalarımızdan gelince daha çok mutlu oldum. Bunun yanında şimdilerde üç aylık bir mesai sonunda ebrucu olduklarını sananlar var. Ben 15 yıldır çalışıyorum, ama hâlâ kendimi ebrucu olarak görmüyorum.” diyor.

Yazının Devamı »

Page 1 of 3
1 2 3

Sonraki Sayfa »