'mustafa izzet' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
Okunuşu: Ve inneke le alâ hulgin azîm
Anlamı: And olsun ki Sen en yüce ahlâk üzeresin
Hattat: Yesârîzade Musatafa İzzet Efendi
Mustafa Izzet was born in Tosya in 1216 H. After his father’s death he was sent to Istanbul. Happening to cath the attention of Sultan Mahmud II he was taken into the Saray, where he was trained and educated. He learned Thuluth and Naskhi from the calligrapher Mustafa Vasif Efendi and Ta’Iiq from Yesarizade Mustafa Izzet Effendi. He received an icazet from both his teachers. He had a very fine voice and also practiced music. He was appointed to the Saray imamlik during the reign of Sultan Abdülmecid.
He produced eleven copies of the Qur’an, a number of Delails and En’ams, some two hundred Hilyes and a number of panels in a very fine Naskhi in the style of Hafiz Osman. He was responsible for the large round panels in the Ayasofya Museum.
SULTAN ABDÜLMECİD:
Osmanlı Devleti’nin 31. padişahı olan Sultan Abdülmecid, 1839’la 1861 yılları arasında yaşadı. Hattatlıkla Mahmud Celâleddin Efendi’nin yolundan gitti ve döneminin en iyi sanatkârlarından olan Tahir Efendi’den dersler aldı. Dolmabahçe ve Ortaköy Camileri’ndeki bütün yazıları o yazdı. Bugün müzelerde ve diğer camilerde bugün çok sayıda eseri bulunan Sultan Abdülmecid’in üzerinde ‘Allah’ ve ‘Muhammed’ sözlerinin yeraldığı bu hattı şimdi Topkapı Sarayı’nda muhafaza ediliyor.
MUSTAFA RAKIM
Türk hat sanatının en büyük isimlerinden olan Mustafa Rakım 1757’de Ünye’de doğdu ve 1826’da İstanbul’da öldü. Hatatlığı kendisi gibi önde gelen bir hattat olan ağabeyi İsmail Zühdü Efendi ile Derviş Ali’den öğrendi. Aynı zamanda ressamdı ve Üçüncü Selim’i tahta çıktığı sırada gösteren bir de tablo yapmıştı.