'osmanlı sanatı' ile ilgili yazılar
Türk-İslam Sanatları
16.yüzyıl İznik taş çinilerinin en güzel örneklerinin bulunduğu Sokollu Mehmet Paşa Camii; Kanuni, II.Selim ve III.Murad’ın ünlü sadrazamı Sokollu Mehmet Paşa ile II.Selim’in kızı ve Sokollu’nun Hanımı Esmahan Sultan tarafından yaptırılmıştır. Sultanahmet’te bulunan cami Mimar Sinan’ın eseridir.
Etkinliği düzenleyen, tezhip sanatçısı Dr. Hatice Aksu, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı’ndan 1989 yılında mezun oldu. Rumi Motifinin Orta Asya ve Ön Asya’daki kökeni üzerine araştırma yapan sanatçı, Anadolu’da gerçekleştirdiği çalışmalarda da geleneksel süsleme sanatlarının Selçuklu dönemi mimari eserlerinde kullanılma biçimlerini incelemiştir.
Su tabiatta en çok bulunan, canlı yaşamının devamı ve Ebru sanatı için mutlak gerekli olan bir bileşiktir. Kimyasal formülü (H2O) çok sade gibi görünen, bazen asit bazen baz gibi davranabilen bir sıvıdır. Molekül yapısının basit olmasına karşılık fiziksel ve kimyasal çok karmaşık özellikler gösterir. En önemlilerinden biri bir çok maddeyi çözebilmesidir. Ebru sanatı suda çözülebilen kıvamlaştırıcı kitre ile, suda çözülmeyen toprak boyalar (metal oksitler) ile gerçekleştirir.
Kur’an-ı Kerim’e göre yaşam; hiçbir canlı yok iken genel olarak hayatın kaynağı olan ve semadan indirilen sudan yaratıldığından bahseder. Enbiya suresi 30. Ayette “her şeyin sudan yaratıldığını bilmiyorlar mı…?”